luni, 7 ianuarie 2013

Paine cu faina integrala

Mi-a facut Ellie pofta cu painicile ei... plus ca nu aveam paine proaspata in casa. Am zis ca, daca tot e anul schimbarilor, sa-mi incerc norocul si sa fac prima paine din viata mea. Si mi-a iesit!!! Sunt foarte incantata de ea. E o paine medie, desi din poze cred ca pare mai degraba mica. Asta pentru ca am folosit jumatate din cantitati... am zis sa nu ma hazardez, deh!

Am facut asa:

1. Am pus intr-un caston jumatate de pachetel de drojdie proaspata (12g) cu jumatate de pahar de apa la temperatura camerei (pahar mediu) si o lingura de faina normala (lingura asta de faina alba am luat-o dintr-un castronel in care am cantarit 75 de grame). Am amestecat cu telul si am lasat 10 minute ingredientele sa se obisnuiasca;

2. Am rasturnat ceea ce era in castronel intr-un bol mai mare, am mai pus vreo 250 de ml apa tot la temperatura camerei si o lingurita de sare... le-am amestecat un pic;

3. Am pus faina - intai restul de faina alba (pana la 75 de grame) si vreo 400 de grame faina integrala. Desi initial am inceput sa mestec cu o lingura de lemn, spre final am luat aluatul la mana... si faina integrala am ajustat-o de fapt din mana sa nu-mi iasa aluatul prea moale si lipicios;

4. Am acoperit bolul cu un prosop si l-am pus pe calorifer pentru o ora, timp in care aluatul a devenit dublu;

5. L-am mai framantat un pic si l-am mai lasat 10 minute.. si am dat drumul la cuptor sa se incinga la 180 de grade. Si, dupa cele 10 minute, am pus compozitia intr-o tava in care am pus hartie de copt. Am pus putin ulei de masline pe deasupra, am facut o cruce cum facea mamaie la cozonaci... si vreo 40 de minute am lasat-o in cuptor.

Si iata:





Nu stiu daca am facut totul ca la carte, dar... imi place! Tort mai trebuie sa fac si pot sa zic ca am incercat de toate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu